http://www.mrbreakfast.com
Det er ikke rart at havregryn er populært. Det har en god smak og er god å tygge. Når havre også er sundt og ganske rimelig er det tre ting på engang og må bli en suksess.
Havre er næringrikt og innholder kostfiberet betaglukan. Dette kostfiberet tas langsomt opp i tarmen - gir en langsommere fordøyelse, og dermed et stabilt blodsukker etter et måltid. Betaglukan kan bidra til å senke kolesterol nivåer og blodet og på bidra til senket risiko for hjerte- og karsykdommer
Havre har et høyt fettinnhold i forhold til andre kornsorter, og det for at ikke fettet skal ødelegges og harskne må havren behandles før den sendes ut til forbrukeren. Havren dampkokes lenge før den tørkes, gjenoppvarmes og valses. Denne prosessen kan redusere mengden næringsstoffer, men havregryn er allikevel en sund og mettende matvare.
Som med de fleste andre matvarene er det slik at jo mer prosessert havren er, jo mindre næring er det i den.
Her er de forskjellige stadiene av prossesering i havreprodukter:
- Havrekorn. Dette er kjernen av havrekornet, hvor bare det ytre kliskallet er fjernet. Havre fullkorn er veldig næringrikt, men de må ligge i bløt og kokes lenge. Havrekornet blir vanligvis behandlet til en av de nedenstående produktene.
- Havrekli. Det ytre skallet til havrekornet. En dl havrekli inneholder 3 gram av kostfiberet betaglukan.
- Steel-cut havre. Lages ved å kjøre kornet gjennom en kuttemaskin som kutter kornet i to-tre mindre biter og gir bitene en god seig tyggekonstens. Dette er et fullkornsprodukt som er veldig næringsrikt og sundt.
- Store havregryn. Disse lages ved å dampe fullkorn og valse dem flate til havregryn.
- Lettkokte havregryn. Ved å dampe og valse steel-cut havre lager man lettkokt havregryn.
- "Instant"havregryn. Lages ved å valse tynnere og dampe lengre, eller delvis koke havregrynene. Den er ofte tilsatt salt, sukker og smakstilsetninger.
www.purcellmountainfarms.com
Oppskrift på havregrøt med "steel-cut" havre
Kok opp 5 dl vann med 1 ts salt
Legg i en kanelstang, en hånd full dadler uten sten og 0,5 dl kokosmasse
Bland inn 2,5 dl fullkornshavre og skru ned varmen
Kok på svak varme i ca 1/2 time
Server med valnøtter og litt brun sukker og smørøye
Denne grøten er utrolig god og mettende.
Mest brukt her i landet er havregryn til frokost enten i grøt eller i frokostblandinger.
Den tradisjonelle havregrøten er laget med store havregryn
Grunnoppskrift
2-3 porsjoner
2.5 dl store havregryn
5 dl vann
1.5 dl melk
1 ts salt
Kok opp havregryn og vann. Tilsett melk og salt. La koke på svak varme i ca 8 minutter. Rør om ofte. Hvis du vil kan du vente med melken til grøten er ferdig og helle melk over.
Hjemme hos meg blir grøten servert med smørklatt, kanel og blåbærsyltetøy.
Andre helseeffekter av havre
Anti-inflamatorisk og anti-klø effekt - havremaske og havresåpe er populære naturprodukter for dem med ømfintlig hud. Havreomslag har vært i bruk lenge for å dempe hudinfeksjoner og eksem.
Man tror at den helende effekten kommer fra Avenanthramide - et kjemikalie som produseres i havre. Formålet for havren for å produsere dette kjemikaliet kan være å beskytte mot angrepp fra sopp. Froskning har vist at avenanthramide har en antioksidant effekt hos mennesker og dyr. Helseeffekter det er forsket på er blandt annet senking av LDL (low-density lipoprotein) i blod og beskyttelse mot kreft og hjertesykdom.
Link til side med utfyllende informasjon for den som vil vite mer: www.oatsandhealth.org/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar